Hormonálne akné je iné, než ostatné druhy. Pozor na vysoký testosterón.

Hormonálne akné je nepekný problém, ktorý v dospelosti trápi ženy aj mužov. Ide o červené, čierne alebo biele pupienky naplnené hnisom (aknózne cysty).

Okrem toho, že akné nie je príliš prítažlivé, vyvoláva aj ďalšie problémy. Hormonálno-aknózna pleť je sústavne podráždená, takže nepríjemne svrbí. Neustále mastná pokožka na tvári alebo aj ramenách a chrbáte dokáže zašpiniť vankúše a posteľnú bielizeň.

Hormonálne akné vzniká rovnako ako „klasické“ akné nadprodukciou kožného mazu (odborne sébum), ktorý upcháva kožné póry, cez ktoré inak zdravá pokožka dýcha. V upchaných póroch sa množia baktérie, až sa celý pór infikuje a vznikne zápal. Ten akné ešte viac zhoršuje a zvýrazňuje.

V článku vysvetlím, ako hormonálne akné vzniká, ale hlavne ako sa lieči a či je možné chrániť sa pred ním v rámci prirodzenej prevencie.

hormonálne akné

 

Čo presne je hormonálne akné?

Hormonálne akné (známe tiež ako dospelácke akné) sa objavuje u dospelých ľudí typicky medzi 20 až 50 rokmi. Nejde teda o pubertálne akné, s ktorým sa niekedy stretla väčšina teenagerov.

Okrem tváre sa hormonálne akné objavuje najčastejšie na ramenách, na krku, na hrudi a chrbáte v podobe pupienkov, červených alebo bielych bodiek a závažnejších cýst, ktoré sú plné hnisu a po vytlačení spôsobujú charakteristické aknózne jazvy. Akné je priamym dôsledkom prílišného nahromadenia kožného mazu v mazovej žľaze.

Hormonálne akné môže vytvoriť niekoľko typov:

  • biele bodky,
  • červené bodky,
  • papuly,
  • pustuly,
  • cysty.

druhy hormonálneho akné

Zľava: hormonálne aknózne papuly, pustuly, noduly a cysty

VIETE, ŽE typy hormonálneho akné sú rovnaké ako iné druhy akné? Rozdiel je iba v príčině ich vzniku.

 

Aké časté je hormonálne akné a koho ovplyvňuje najčastejšie?

Ohrození sú muži aj ženy, pričom hormonálne akné sa objavuje častejšie u žien kvôli častejšiemu a výraznejšiemu kolísaniu hladín hormónov. To sa deje hlavne počas tehotenstva a s nástupom menopauzy.

Nie je možné nikdy predpovedať, ako dlho akné vydrží. U niekoho je to iba niekoľko dní až týždňov v prípade krátkodobo „rozhádzaných“ hormónov. Ak sa ale nezačne liečiť, pravdepodobne sa zhorší, významne zviditeľní a vydrží dlhé mesiace až roky.

Podľa hrubej štatistiky sa niekedy behom života s akné stretne až 80 % ľudí.

  • Po 20. roku sa akné objavuje až u 50 % žien.
  • Po 40. roku sa objavuje u 25 % žien.

RASTLINNÉ DOPLNKY PRE NAVODENIE HORMONÁLNEJ ROVNOVÁHY:

České doplnky Proerecta pomáhajú vďaka bylinkám bezpečne a prirodzene obnoviť hormonálnu rovnováhu.

  • Pre ženy s aknóznou pleťou je vhodná Proerecta WOMEN,
  • pre mužov s hormonálnym akné je to Proerecta LONG.

proerecta proti hormonálnemu akné

Kliknite na tlačidlo a prezrite si doplnky priamo na stránke Proerecta.com. E-shop vám balíček doručí diskrétne do 48 hodín. Ihneď tak môžete začať s optimalizáciou hormonálnej rovnováhy tak, aby hormóny v nerovnováhe nestimulovali nadmernú produkciu kožného mazu.

 

Ako spoznám, že mám práve hormonálne akné?

O tom, že ide skutočne o hormonálne a žiadne iné akné, vás bude s istotou informovať až kožný lekár (dermatológ). Odhaliť ho môže aj endokrinológ, a teda špecialista na hormonálne poruchy. Odporúčam vám nechať sa vyšetriť u oboch týchto lekárov.

Lekára bude zaujímať:

  • ktoré kozmetické produkty pre starostlivosť o pleť používate a ako presne,
  • ako spíte a aké máte spacie návyky,
  • či ste v strese a kde tento stres pramení,
  • aký je váš celkový zdravotný stav, aby zistil, či existuje nejaká príčina hormonálnej nerovnováhy.

 

Príznaky hormonálneho akné

Akné nie sú iba jednotlivé vyrážky. Obvykle vytvárajú tzv. lézie, čo sú celé úseky podráždeného a poškodeného tkaniva. Toto začervenané tkanivo je následne posiate jednotlivými vyrážkami a cystami. Keď sa jednotlivé vyrážky zapália, začnú bolieť a bolesť sa rozprestrie po celej lézii.

Ako som písala v úvode, hormonálne akné je nepekné. Pokiaľ sa nezačne včas a správne liečiť, hrbolčeky na koži sa začnú zväčšovať a rozširovať, rásť a ešte viac bolieť. Akné v tomto rozsahu spôsobuje jazvy, ktorých sa je veľmi problematické zbaviť bez estetickej chirurgie. Myslite na budúcnosť, a pokiaľ máte akné dnes, vyrazte k lekárovi čo najskôr. Môžete si iba pomôcť a vaša koža bude po liečbe hladká a mladistvá.

 

Príčiny hormonálneho akné

Príčinou vzniku hormonálneho akné sú upchaté póry v pokožke. Zmeny v hladinách hormónov vedú ku zvýšenej produkcii kožného mazu, ktorý je inak potrebný, pretože pokožku zvláčňuje a hydratuje.

Týmto prirodzeným olejom sa kŕmia baktérie v póroch, respektíve vo vlasových folikuloch, z ktorých vyrastajú vlasy, fúzy a chlpy. Premnožením baktérií a rastúcim zápalom rastie aj závažnosť hormonálneho akné. Okrem mazu sa póry upchávajú aj ďalšími baktériami, nečistotami a odumretými kožnými bunkami.

Príčiny, ktoré ovplyvníte: Príčiny, ktoré bohužiaľ neovplyvníte:
Stres. Meditujte, relaxujte a nežite v zhone. Kolísanie hormónov. Počas menštruácie, tehotenstva alebo v menopauze sú hormonálne zmeny prirodzené.
Únava. Spite pravidelne a čo najvýdatnejšie. Niektorá liečba. Zdôrazňujem hlavne rôznu liečbu testosterónom, ktorá jeho hladinu zvyšuje alebo ho do tela priamo dopĺňa. Hormonálna nerovnováha môže byť aj dôsledkom niektorých typov liečby.
Kozmetika, ktorá upcháva póry. Skúste na nejaký čas nepoužívať kozmetiku na bázi olejov, ktorá vám nebude upchávať póry. Genetické predpoklady. Ak sa hormonálne akné objavilo u niekoho z rodiny, rastie riziko, že sa objaví aj u vás.
Niektoré zdravotné komplikácie. Typicky problémy s metabolizmom, vaječníkmi alebo so štítnou žľazou.

Tabuľka príčin hormonálneho akné, ktoré môžete ovplyvniť a tých, ktoré ovplyvniť nemožno

 

Ktoré faktory môžu hormonálne akné zhoršovať?

Hormonálne akné môže byť aj pokojné a nie až tak závažné. Bohužiaľ si postihnutí často nevedomky stav akné zhoršujú. Rizikovým faktorom sa môže stať všetko, čo vám ešte viac upcháva kožné póry.

Dnešná doba je rýchla a plná povinností a požiadaviek. Keď sa ich snažíme dokonale plniť, dostávame sa do chronického stresu. Stres nie je priamou príčinou akné, avšak spôsobuje hormonálnu nerovnováhu a tá už akné vyvoláva. Snažte sa zvoľniť svoje tempo, zpomaľte a nenechajte sa rozhodiť vecmi, ktoré inak neovplyvníte. Snažte sa o pokoj.

Znečistené ovzdušie. Žijeme v mestách plných fabrík a smog sa rozširuje aj na vidiek. Niekam do hôr sa asi sťahovať nebudete, preto pokiaľ je to možné, trávte voľný čas v prírode. Večer alebo aj ráno v bežné dni so umyte špinavú pleť čistiacou vodou a nepoužívajte žiadnu kozmetiku na bázi olejov.

Prílišná vlhkosť vzduchu. Áno, aj vlhkosť dokáže upchať póry. To by nebol až taký problém, pretože voda vyschne. Keď sa ale táto voda zmieša so zvyškami odumretej pokožky a ďalšími nečistotami, vznikne zápal a s ním hormonálne akné.

Snaha akné vytlačiť. A to hlavne špinavými rukami. Postihnutí majú často tendenciu snažiť sa cysty a pupienky vytlačiť, kvôli čomu ale ranu rozširujú a zavádzajú do nej ešte viac baktérií. Tváre ani postihnutých miest inde na tele sa ideálne ani nedotýkajte, a pokiaľ áno, tak čistou hubkou a vhodnou kozmetikou.

Nevhodný stravovací režim. Nechcem na nikoho ukazovať prstom, ale píšem tu o typickej skladbe slovenského jedálnička plného rafinovaných cukrov, tukov a syntetických prísad. Tieto látky nie sú telu prirodzené, kvôli čomu sa im bráni aj podráždenou pokožkou, ktorá má tendenciu stať sa aknóznou.

Tu môžem poradiť iba 2 veci:

  • Najskôr zájsť za kožným lekárom a teda za dermatológom.
  • V ďalšom kroku dodržujte všetky rady ku zmenám životosprávy, ktoré vám dá. Zároveň používajte prípadné lieky presne podľa jeho odporúčaní.

 

Môže byť hormonálne akné dôsledkom tehotenstva?

Áno a to veľmi jednoducho. Tehotenstvo je bežne doprevádzané značnými zmenami hormonálnych hladín. Tehotenské akné sa ale obvykle postupom času samo zlepší až úplne stratí.

Aj behom tehotenstva môžete bezpečne používať kozmetické prípravky alebo aj niektoré liečivá, ktoré akné zmiernia. Nakoľko ale práve v tehotenstve rastie riziko, že by krém mohol ovplyvňovať zdravie plodu, na konkrétny liek aj kozmetiku sa vždy pýtajte dermatológa alebo pôrodného lekára. Vysvetlí vám, aké dávky a výrobky sú pre vás bezpečné.

 

Aký je rozdiel medzi hormonálnym a plesňovým akné?

Keďže majú oba typy akné pôvod v zapálených vlasových folikuloch, ľudia si ich niekedy omylom zamieňajú.

VIETE, ŽE príliš vysoký testosterón stimuluje tvorbu kožného mazu a práve kvôli tomu môže vznikať hormonálne akné?

 

Liečba hormonálneho akné

Ku kožnému lekárovi vám odporúčam zájsť hneď, ako si na sebe akné či iné nepríjemné stavy pokožky všimnete. Vďaka rýchlemu postupu môžete zabrániť ďalšiemu rozširovaniu ložisiek a zhoršovaniu akné. Čím viac by sa akné rozširovalo, o to nápadnejšie jazvy by vám spôsobilo. Zhoršenie vášho zovňajšku by mohlo viesť aj ku zníženému sebavedomiu a zhoršenému vnímaniu svojho vzhľadu.

Liečba bude u každého postihnutého iná. Lekári zdôrazňujú nutnosť byť trpezlivý, pretože liečba nikdy nezaberie do hodiny. Od začatia liečby môže trvať až 6 týždňov, kým si všimnete zlepšenie. V liečbe sa odporúča pokračovať aj v prípade, že zatiaľ nemáte pocit, že by zaberala. Pokožka potrebuje svoj čas, takže buďte trpezliví. Všimnúť si môžete aj to, že sa vám prestávajú tvoriť nové pupienky a ložiská. Aj to je dôkazom, že liečba zaberá.

  • Kožný lekár vám obvykle predpíše lieky, často najskôr antibiotické a protizápalové krémy, ktoré majú za úlohu zahubiť baktérie vo vašej pleti a upokojiť ju. Potom vás naučí, ako sa starať o pleť tak, aby bola vždy čistá a vznik akné nemalo čo podporovať.
  • Lekár nastaví liečbu podľa príčiny, ktorá hormonálne akné vyvolala. Kvôli tomu vás môže poslať aj k inému lekárovi, aby vyliečil pôvodnú príčinu.
  • Určite vás upozorní, aby ste si denne, ale šetrne čistili postihnutú pleť. Ženám môže odporučiť antikoncepciu, ktorá v niektorých prípadoch tlmí akné. Určitě nezabudnite na diétne zmeny a začnite sa ešte dnes stravovať zdravo, pestro a čerstvo.
  • Pokiaľ by žiadna pomoc nezabrala, lekára sa spýtajte na dostupnú terapiu. Aktuálne sú obľúbené laserové alebo svetelné terapie. Technológia se ale stále zdokonaľuje, takže vhodná starostlivosť a liečba pre vás môže byť aj iná.

Máte vlastnú skusenosť s hormonálnym akné? Vysvetlil vám dermatólog, čo ho vyvolalo? A ako vyzerá vaša pleť dnes?

Na vaše názory sme v redakcii Lepšia-Erekcia.sk zvedaví v komentároch pod článkom. Ďakujem vám za nich a prajem hlavne krásnu, čistú a mladistvú pleť bez akné 🙂

 

Ďalšie články o príčinách, príznakoch a dôsledkoch hormonálnej nerovnováhy

Hormonálna nerovnováha u mužov – príčiny, prejavy, negatíva, metódy liečby a optimalizácia
Hormonálna nerovnováha u žien – príčiny, prejavy, negatíva a metody liečby
Estrogén u mužov – nepríjemné príznaky nedostatku a nadbytku a optimálna hladina
Hladina testosterónu má skutočne vplyv na veľkosť penisu, potvrdzuje štúdia z roku 2017
Progesterón potrebujete pre bezpečné otehotnenie a pôrod. Aké sú príznaky nedostatku a ako progesterón zvýšiť?

 

Rate this post

Zanechte odpověď